Kuntien vastuu työttömyysetuuksien rahoittamisesta muuttui vuoden 2025 alusta. Rahoitusvastuu laajeni VM:n laskelmien mukaan 45 %. Muutosarvio perustuu vuoteen 2023, joka onkin poikkileikkausajankohtana ratkaiseva. Kyseisen vuoden perusteella määriteltiin pysyvä vuosittainen hyvitys (eli kompensaatio). Jos uudet sakkomaksut tästä kasvavat, tulee kasvu kunnan itse kattaa.
Vuonna 2024 kuntien työmarkkinatukimenot osoittivat hienoista laskua v. 2023 nähden Manner-Suomen tasolla. Laskua oli noin 9 milj. euroa. Valtiovarainministeriön laskentamallin pohjalta kehitetty ennakkoarvio osoittaa, että uuden kannustinmallin mukaiset kuntien kokonaiskustannukset olisivat olleet vuonna 2024 arviolta 727 milj. euroa Manner-Suomen tasolla – jos siis uusi kannustinmalli olisi ollut voimassa jo viime vuonna. Muutosta VM:n 2023 laskelmiin olisi siten +32 milj. euroa.
Työttömyysturvan tasoon (indeksikorotuksiin) hallitus on tehnyt jäädytyksen vuoteen 2027 asti. Tämän jälkeen varmasti on painetta työttömyysetuuksien indeksikorotuksille. Mahdolliset indeksikorotukset kasvattavat kuntien ”uutta sakkomaksua” nettomääräisesti 2/3 osuuteen kohdistuen. Loppuosa eli kolmannes indeksikorotuksista rahoitetaan takaisin korottamalla kompensaatiota.
Uuden kannustinmallin lähempi kuntakohtainen tarkastelu on osoittanut, että erot kuntien välillä ovat suuret. Se, miten uusi kannustinmalli kehittyy ja miten vuosittaiset kasvut ja laskut selittyvät, riippuu työnvoimapalveluiden, yleisten suhdanteiden ja kansallisten politiikan toimien ohella monista alueen sekä kunnan väestöön ja elinvoimaan liittyvistä tekijöistä.
Kuntakohtaisesti tätä kaikkea voidaan jo nyt analysoida melko tarkasti. Kun Kela julkaisee ensimmäiset uuden kannustinmallin mukaiset tilastot, tilannekuva tarkentuu entisestään. Uuden tiedon kynnyksellä on erittäin tarpeellista muistuttaa tärkeästä asiasta:
Maksulaput ja myöhemmin tilastot uuden kannustinmallin kustannuksista ovat seurausta pitkistä toisiinsa kietoutuvista kehityskuluista, joille on erilaisia kuntakohtaisia taustasyitä. Maksun suuruutta tai pienuutta ei saisi ylitulkita suhteessa juuri tehtyyn TE-palvelu-uudistukseen, nykyiseen suhdannetilanteeseen, yksittäiseen irtisanomistilanteeseen tai vastaavaan.
TE-uudistuksella on oma vaikutuksensa työttömyysturvaan, sitä en kiistä. Eniten kestävää säästöä sakkoihin syntyy kuitenkin pidemmällä aikavälillä. Merkittävää on, että TE-palvelut osataan integroida viisaasti elinkeino- ja osaamispalveluihin, osaksi kuntien peruspalveluja sekä ekosysteemeihin.
Lyhyellä aikavälillä olisi kyettävä hahmottamaan työttömyysturvakustannusten ja TE-palvelukustannusten välisiä suhteita. Tästä yhtälöstä talousvaikuttavuutta olisi mahdollisuus ulosmitata ”tässä ja nyt”.
Oleellista työttömyysturvakustannusten hallinnan näkökulmasta on hahmottaa sitä, missä asemassa tällä hetkellä ollaan ja mistä syistä. Uuden kannustinmallin tiedolla johtamista kannattaisikin parantaa riittävällä analyysillä lähtötilanteesta, nykyiseen tilanteeseen johtaneista tekijöistä sekä työttömyysturvan ja palvelukustannusten keskinäisistä suhteista.
***
Edellinen tarkastelu jo muutaman viikon voimassa olleesta uudesta kannustinmallista ei kuitenkaan ollut tarkoitettu vielä vastaamaan otsikkoni kysymykseen siitä, laajeneeko kannustinmalli?
Tähän kysymykseen vastaaminen riippuu tulevista poliittisista päätöksistä ja niiden kiireellisyysaikataulusta. Jos kuitenkin tarkastellaan kahta tuoretta laajaa selvitystä, uskallan ennakoida, että kannustinmalli laajenee. Toinen niistä on selvityshenkilöiden Laesterä ja Sulonen esitys kuntien valtionosuusuudistuksesta ja toinen on virkamiestyöryhmän loppumuistio toimeentulotukilain kokonaisuudistuksesta – jonka alun perin piti olla jo HE-valmistelu. Näiden esitysten ristiin tarkastelu paljastaa hahmotelman uudesta laajennetusta kannustinmallista kuntiin.
VOS-paperissa piti alun perin arvioida kriittisesti, miksi kunnat ylipäätään rahoittavat toimeentulotukea. Nythän systeemi menee niin, että kuntien valtionosuuksista vähennetään suoraan perustoimeentulotuen puolikas. Ensi vuodelle vähennys on noin 343 m€. Koko toimeentulotukijärjestelmä on monimutkainen ja ansaitsisi laajemman taustoituksen. Yksinkertaistetusti voi kuitenkin todeta, että kuntien rahoittamasta osuudesta noin 70–75 % kohdistuu työikäisiin. Huomattava osa näistä henkilöistä ja/tai kotitalouksista saa toimeentulotukea työttömyysetujen lisäksi ja osa saa sitä myös niiden sijaan.
Kuntien valtionosuuspohjassa olevan toimeentulotukivähennyksen mielekkyys herätti selvityshenkilöiden mielenkiinnon. Se on jälkijättöinen, kuten koko VOS. Edellä kuvattu 343 m€ leikkaus ensi vuodelle periytyy vuoden 2023 toteutuneista toimeentulotukimenoista. Selvityshenkilöt esittävätkin maksun siivoamista VOS-pohjasta ja sen siirtämistä Kelan laskutettavaksi.
Toimeentulotuki-paperissa puolestaan on keskitytty miettimään lukuisia erityisesti yksilöön (ja osin/välillisesti työvoimaviranomaiseen) vaikuttavia muutoksia ja ohjauskeinoja, joilla ihmisten tarvetta tai olosuhdetekijöitä turvautua viimesijaiseen etuuteen eli toimeentulotukeen voidaan vähentää. Tätä kautta siirtyisi jonkin verran lisää ihmisiä työttömyysetuuksille, joita kunnat jo rahoittavat. Tämä on kuntien talouden näkökulmasta jossain määrin nollasummapeliä eri perusturvan kustannusten välillä, joista molemmista kunnat osaltaan vastaavat.
Pelkästään sillä, että työttömyysturvapuoli kasvaisi ja toimeentulotukipuoli vähenisi, on kuitenkin jo isompi kannuste- ja ohjausvaikutus kuntiin. Tiedolla johtamisen ja ohjauksen näkökulmasta työttömyysturvan maksuosuusmalli on huomattavasti toimivampi. Tietoa riittää ja se on reaaliaikaista. Kannustelogiikka kunnille on melko aukoton ja se ohjaa työvoimapalveluiden toimeenpanoa sekä laajemmin työllisyyden ja elinvoiman edistämistä. Kuukausittainen laskutuskäytäntö pitää asian ajankohtaisena. Näin se pysyy johdon ja päättäjienkin mielenkiinnon kohteena.
Toimeentulotukisysteemi on puolestaan epäselvä ja sitä on vaikea tulkita. Tietopohja ja data ei ole riittävän kohdennettua ja kustannuskönttä on hautautuneena valtionosuuksiin. Tiedolla johtamisen tarpeisiin toimeentulotuella on siis heikko ohjausvaikutus, vaikka siinä eräänlaista kannustinta onkin.
Toimeentulotuen kokonaisuudistuksen loppumuistiossa ehdotetaan myös 18–25-vuotiaiden perustoimeentulotuen rahoitusvastuun kasvattamista kunnille 50 prosentista sataan prosenttiin. Tätä Kuntaliitto perustellusti vastustaa.
Jos sekä VOS- että toimeentulotukiehdotukset kuitenkin toteutuvat, olisi laajentuva kannustinmalli oman tulkintani mukaan suurin piirtein seuraava:
Kela toteuttaa perustoimeentulotuen kuntaosuuden laskutuksen vastaavalla tavalla kuin uuden työttömyysturvamaksun laskutuksen. Nyt kunnille tulee jo kolme maksulappua kuukaudessa: työmarkkinatuesta, peruspäivärahasta sekä ansiopäivärahan perusosasta. Kaupan päälle tulevat nimilistat ja tilastot. Lasku on ärsyke. Mutta sen perusteella myös tiedetään, kyetään johtamaan ja toimimaan. Ja tietenkin on työkalut ja toimivalta.
Toimeentulotuesta tulisi ehkä yksi tai useampi uusi säännönmukainen (kuukausittainen?) maksulappu. Oleellista on, millaista informaatiota tulee kaupan päälle. Jos mitään ei tule, malli on kannusteena yhä toimimaton. Kuntien tulisi tietää ja kyetä tilastoimaan, jotta voidaan johtaa ja toimia. Kokonaan toinen kysymys on, onko toimivaltaa ja työkaluja. Jos näitä on vähän tai ei lainkaan, on systeemi epätasapainossa vastuun ja vallan näkökulmasta. Kannustimet eivät yksin riitä, ellei ole keinoja saada tavoiteltuja tuloksia.
Nuorten toimeentulotukien lisäys 50 -> 100 tulisi rahoitusperiaatteen mukaan hyvittää. Hyvitykselle sopiva paikka olisi edelleen valtionosuusjärjestelmä. Jos toimeentulon korottamisen kompensaatiosta tulisi työttömyysturvakompensaation kaltainen poikkileikkaustilanteessa kiinteä/jäädytetty, rakentaisi korotus oman lisäkannusteensa. Vähentämällä muutoshetkeen nähden nuorten toimeentuloa, kunta saa taloudellista ylijäämää ja päinvastoin.
Tämän kompensaation tulisi elää sekä indeksien että demografisen kehityksen suhteen. VOS-paperissa tätä samaa esitetään työttömyysturvakompensaatioonkin korjaamiseksi.
***
Kuntien työllisyyden ja elinvoiman edistämiseen liittyvä kannustemaailma ei ole uutta – siitä jo yksin verotus edustaa niin suurta osaa. Kun huomioidaan vielä esimerkiksi 2. asteen koulutuksen järjestäminen kannusteineen, ovat työllisyyden kannusteet kunnille jo melko tuntuvat.
Kannustemaailman edelleen kasvamisen ja kannusteiden piirteiden muuttumisen skenaario onkin todennäköinen. Kannusteet hienojakoistuvat ja niitä varten tulisi jalostaa kokoa ajan parempaa ja laajempaa reaaliaikaista tietoa kuntien käyttöön. Tulorekisterien saaminen kuntiin on välttämätön osa kokonaisuutta.
Myös työvälineitä ja toimivaltaa olisi arvioitava. Kannusteiden, tiedon ja toiminnan johtamismahdollisuuksien tulee olla tasapainossa.
Kaikista hallinnontasoista juuri kunnat toimivat kannusteiden varassa parhaiten ”hands-on”. Luottaisin vahvasti kuntiin ja olen siksi varovaisen myönteinen kannusteiden parantamiseen/laajentamiseen. Niiden tulisi olla kuitenkin aitoja ja erityisesti kuntien työllisyys- ja elinvoimatyötä ohjaavia. Toivottavia eivät sen sijaan ole kannustimiksi verhotut kustannuslisäykset tai niiden tuomat menopaineet kunnille.